حامدکرزی همراه شماری از مقامات بلندپایه کشورمان برای سفر رسمی یک روزه به تهران رفته و با مقامات بلند پایۀ جمهوری اسلامی ایران، دربارۀ گسترش همکاریهای دوجانبه گفتگو نمود.
پس از سفر نواز شریف به کابل و سفر حامد کرزی به تهران و خواستههای نامشروع امریکا در قالب پیمان امنیتی از افغانستان، به نظر میرسد که رئیس جمهور کرزی به کشورهای منطقه روی آورده و با توجه به این که رویکرد منطقهای میتواند بسیاری از مشکلات افغانستان را حل نماید، رئیس جمهوری میخواهد با کسانی مراودت کند که جز لاینحل منطقه محسوب میشوند، یعنی ممکن است روزی امریکا در این منطقه نباشد، اما نمی توان تصور کرد که همسایگان ما کوچ و بار خود را بسته و به نقطۀ دیگری از دنیا کوچ کنند.
بدون شک جدای از خواستههای امریکا برای آوردن و یا عدم تمایل برای آوردن صلح در افغانستان، کشورهای همسایه به خصوص ایران و پاکستان میتوانند نقش مهمی در تأمین صلح در افغانستان و نیازمندیهای اقتصادی کشور ایفا نمایند؛ چرا که واقعیات و گزارشها از 12 سال حضور نیروهای خارجی در افغانستان نشان میدهد که این امر نه تنها به بهبود امنیت، پیشرفت اقتصادی، مقابله با تولید مواد مخدر، مبارزه با دهشت افکنی و افراط گرایی کمکی نکرده است که شاهد پیچیدهتر شدن اوضاع کشور نیز هستیم. هر چند به باور استراتژیستها، نگاه واقع بینانه به مسایل افغانستان، توجه به عناصر داخلی و نیز تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی از کشور، راه حل برون رفت از مسایل و مشکلات جاری است. اما میتوان گفت که رویکرد منطقهای رئیس جمهور کرزی برای حل مشکلات افغانستان میتواند مفید واقع شود.
اما روابط کابل- تهران به دلیل مشترکات فرهنگی- دینی و زبانی همواره در از سطح خوبی برخوردار بوده است. در بُعد سیاسی مناسبات دوجانبه به گونۀ بسیار دوستانه میباشد و به جز چند مورد اتهام مسؤولان پائین رتبۀ دولتی از عملکرد ایران، که آن هم هر گز به اثبات نرسیده و حتی از سوی مسؤولین رده بالای نظام رد گردید، روابط به گونۀ برادرانه به پیش رفته است. این در حالی است که 12 سال حضور نیروهای امریکایی در افغانستان به عنوان دشمن ملت ایران در همسایگی خاک آنان، قابل تأمل مینمود. که خوشبختانه با درایت دولت افغانستان و به خصوص شخص رئیس جمهور کرزی و حوصله مندی ایرانیان، تا کنون مشکلی از از این حضور پیش نیامد. در بخش اقتصادی نیز همکاریهای دوجانبه روز به روز رو به افزایش است. با انتخاب بندر چابهار ایران به عنوان راه ترانزیتی کالاهای بازرگانان کشورمان، این همکاریها در سال جاری به طور چشمگیری افزایش یافته و به طور حتم با سهولتهای موجود در این مسیر، تجاران کشور علاقه مندی بیشتری برای استفاده از این بندر پیدا خواهند نمود، که در نتیجه تصور میرود تا در سال آینده استفاده از این بندر توسط بازرگانان افغانستان بیشتر شود که زمینۀ همکاری بیشتر اقتصادی افغانستان و ایران را در پی خواهد داشت.
به هر صورت ضمن استقبال از عملکرد رئیس جمهور کرزی برای این رویکرد سیاسی به کشورهای منطقه، ابراز میداریم که همکاریهای منطقوی میتواند بسیاری از مشکلات کشورمان را حل نموده و نیازمندیهای مان را به کشورهای غربی کاهش دهد.
سرمقاله شماره 177 روزنامۀ انصار
تاریخ: 1392/9/18
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1399